FINEPIXEL

15 ESSENTIËLE TIPS OM EEN BETER MODEL TE WORDEN

Model zijn is een droom die voor vele meisjes met stip op nummer 1 staat. Zodoende hebben de verschillende modellenbureaus om die reden keuze uit talloze modellen. Het is dus van groot belang om je op de top van je kunnen te presteren! Om je op weg te helpen hebben we 15 essentiële tips opgesteld die je helpen om een beter model te worden. Tips die wij ook graag hadden gelezen toen wij aan het begin van onze modellencarrière stonden.

1. Alleen perfectie is goed genoeg

Vele modellen hebben een mooi portfolio met daarin vele foto's, misschien zelfs wel honderd foto's. Let op, dit kan tegen je werken. Bij zo'n grote aantallen krijgen de foto's meestal niet de aandacht die ze verdienen, waardoor er minder affectie wordt opgebouwd. Daarbij bestaat de kans dat er een aantal foto's tussen zitten die niet in de smaak vallen, wat je een negatieve beoordeling geeft.

TIP: Een van de beste tips die wij je als ervaren model als ook modellenwerk ondernemer kunnen geven is ; beperk je portfolio tot je aller beste foto's, ben kritisch en zorg voor genoeg variatie tussen de foto's op het gebied van kleding, omgeving, belichting, pose en make up. Een netjes portfolio bevat 10 tot 15 foto's van professionele kwaliteit.

2. Aanwezigheid

Als je als model zijnde een goede indruk wilt maken moet je allereerst goed vindbaar zijn op de plaatsen waar jouw doelgroep ook aanwezig is. Een website is daar de perfecte aanvulling op. Maar al te vaak zien we modellen die enkel een facebook pagina hebben ter promotie van het portfolio. Het is onprofessioneel en laat zien dat je niet bereid bent om in jezelf te investeren. Waarom zouden anderen dat dan doen?

TIP: Zorg voor een professionele aanwezigheid op allerlei verschillende kanalen, richt ze met zorg in en zorg ervoor dat het één geheel is. Draag ten alle tijde visitekaartjes bij je en stel jezelf in staat om ten alle tijde jezelf te presenteren, dus ook tijdens een avondje stappen. Een modelscout die je een casting wil aanbieden kan overal rondlopen.

3. Oefenen

Modellen werk is niet alleen leuk in de lens van de camera kijken of overtuigend over een catwalk lopen, het is een way of life. Het is daarom zaak dat je eindeloos veel oefent, iedere dag weer. Oefen op je loop, poses, gezichtsuitdrukkingen, maar ook met het combineren van kleding en accessoires. Model zijn is hard werken, het vereist discipline en uithoudingsvermogen.

4. Model ben je altijd

Vergeet niet, als je model bent moet je het hebben van je uiterlijk. Daarbij kun je op ieder onverwacht moment gescout worden. Model ben je dus altijd! Zorg dat je er te allen tijde representatief op staat, netjes aangekleed, goede make up en haren in model. Je bent te allen tijde bereid om jezelf aan een ander te verkopen..

5. Modellen zijn divers

Als model is het belangrijk dat je breed toepasbaar bent, daarmee vergroot je de markt. Zorg er daarom voor dat je veel verschillende poses en look in huis hebt. Een model met slechts één pose is niet interessant voor de markt.

TIP: Zorg voor variatie in je mogelijkheden en in je poses, vind jezelf continue opnieuw uit en daag jezelf daar steeds opnieuw mee uit.

6. Betaal niet voor aanmelding

Er zijn werkelijk duizenden meiden die model willen worden, waardoor er ook kapers op de kust zijn. Zij willen een slag slaan uit deze vaak goed gelovige meisjes. Betaal daarom nooit om jezelf aan te melden bij een modellenbureau. Stuur daarbij ook geen topless- of naaktfoto's op, modellenbureau's mogen dat niet van je vragen. En vraag jezelf ook af ; indien ze enkel in de pikantere foto's zijn geïnteresseerd is dit dan wel een modellenbureau waar je mee samen wil werken...

7. Hou je jezelf in model, altijd

Een model presenteert zich als de perfecte dame, zij ziet er dan ook altijd perfect uit. Het is daarom belangrijk om regelmatig jezelf op je uiterlijk te controleren, zit je haar nog goed, zijn je kleren schoon? Ook als je even snel naar de supermarkt gaat kun je gescout worden, loop er te allen tijde in topvorm bij!

8. Zit niet stil, go out promote yourself

Ondanks dat de kans op gescout worden aanwezig is, is deze relatief klein. Het is daarom zaak dat je jezelf in beeld brengt. Promoot jezelf op het internet, maar ook in real life. Je zult nooit succesvol worden als niemand van je bestaan af weet, zorg voor een goed portfolio en probeer daarbij om media aandacht te realiseren.

9. Leg je enkel vast met contracten waar je zelf ook voordelen aan hebt

Iets wat wij veel tegenkomen is dat modellen in spe als "voetveeg" maar soms ook ervaren modellen zo behandelt worden. Meestal is het dan het geval dat het model in kwestie dan “zichzelf” heeft vastgeketend aan het modellenbureau d.m.v. een zogenaamd exclusiviteitscontract.

Laat je dus vooral nooit dwingen om iets te ondertekenen. Vraag jezelf altijd af : welke voordelen zitten er voor mij aan? Handel dus altijd vanuit gezond verstand en eventueel pas na goed te zijn ingelicht door ervaringsdeskundigen.

Kom je dus bij een modellenbureau welke je in ruil voor werk zomaar een inschrijving met vermelding van exclusiviteit onder de neus schuift en doet alsof het de normaalste zaak van de wereld is om een contract te ondertekenen bekijk dan ook of ze een werkgarantie geven. Exclusiviteit kan goed werken voor beide kanten maar enkel indien jij er een vast inkomen aan overhoudt tegen de juiste condities.

10. Eet gezond, gevarieerd en voldoende

Gezond van binnen is gezond van buiten. Probeer goed naar je eigen gevoel te luisteren en lichaam en wat werkt en wat niet. Advies geven over gezonde voeding gaat buiten de bedoeling van dit weblog maar het is een essentiële tip die je absoluut niet moet onderschatten. Tevens zorgt een gezonde levensstijl voor een langer leven als model.

11. Netwerk

Wil je door kunnen breken in het modellenwerk wereldje dan moet je je natuurlijk aanmelden bij modellenbureaus en/of castingbureaus.

Voordat je deze stap zet vraag je jezelf dan ook eens af (zowel op persoonlijk alsook zakelijk vlak) : Hoe kom ik over als persoon. Ben ik gedreven genoeg? Want één ding is zeker ; met een afwachtende houding kom je nergens in de modellenbranche.

Je gaat de stap zetten omdat je werk wil krijgen als model. Dan begin je je eerst maar eens te oriënteren via internet. Lees reactie van andere modellen bij de verschillende bureaus. Op forums, vindbaar via Google, kun je dus al min of meer ontdekken welke modellenbureaus te vertrouwen zijn.

12. Houding & zelfverzekerd zijn

Wees vooral altijd vriendelijk, en dus vooral niet arrogant. Probeer overal een vleug professionaliteit achter te laten dit begint bij correct gebruik van de Nederlandse taal. Vaak is contact via internet zoals email en een chat het eerste contact. Dan wil je natuurlijk wel graag gelijk een goede indruk achterlaten. Werk ook aan je zelfverzekerdheid. Dit moet je opbouwen en is niet iets wat van de ene op de andere dag ontstaat. Met de juiste professionals om je heen is dit goed mogelijk. Lees hier meer over zelfvertrouwen opbouwen.

13. Sporten, sporten en nog eens sporten

Sporten is goed voor je figuur, goed voor je humeur en het zorgt voor die oh zo nodige drive en hormonenboost in je lijf waardoor je je optimaal model kunt voelen. Denk ook vooral aan het squatten. Dit is een topoefening voor zowel man als vrouw om een mooi achterste te kweken en dit is de oefening die door veel mensen, die zelfs al jarenlang fitnessen, vaak wordt overgeslagen.

14. Elegant bewegen en vooral leer op hakken lopen

Als allround model is een natuurlijke of aangeleerde sierlijkheid en elegantie van belang. Het is geen kwestie van hebben of niet hebben. Het valt te leren, net zoals het leren op hoge hakken te lopen. Bestudeer de bewegingen van andere modellen die dit al beheersen op volg een catwalktraining of catwalkopleiding op dit te leren met begeleiding.

15. stel je professioneel op

Modellenwerk is business. En afspraak is afspraak. Je dient je verantwoordelijkheden als model dan ook te nemen. Dat betekent dus geen avondje stappen de dag voordien. Ook al zit je juist in de leeftijd dat dit zo aanlokkelijk is. Denk ook na voor het modellenbureau. Als jij een waardeloze indruk achterlaat in de fotosessie is het hun naam die schade oploopt en wat te denken van de ondernemer die geld betaalt voor de fotoshoot? Dit kun je dus gewoonweg niet maken!

Leer als model zakelijk te denken neem dit werk / beroep serieus, en je zult wel eens verbaasd kunnen staan van het resultaat.

Ga voor meer tips naar pagina's

  1. DE FOTOSHOOT
  2. FACE WORK
  3. MAKEUP
  4. EEN BETER MODEL
  5. KLEDING

Suc6 

Groetjes FinePixel