FINEPIXEL

FOTO/VIDEOSHOOT?

Je kunt gewoon op de afspraak verschijnen en alles aan mij overlaten en mooie foto’s krijgen. Je kan ook op de shoot voorbereiden dat biedt echter meer garantie op de type foto’s die jij wilt en maakt het werken tijdens de shoot een stuk minder spannend en daardoor leuker. In de voorbereiding als model zijn er vooral twee zaken om aan te denken:

INSPIRATIE

Het allerbelangrijkste voor het model is om van tevoren een helder idee te hebben van het soort foto’s dat je geschoten wilt hebben. Als fotograaf heb ik natuurlijk altijd ideeën, bovendien doe ik voor iedere shoot inspiratie op door online foto’s op te zoeken waarvan het concept, het poseren, de belichting, compositie e.d. mij aanspreken. Toch vind ik het altijd erg prettig als ik daarvoor al input heb gekregen van het model zodat ik weet in welke richting ik mijn inspiratie moet zoeken.

In het zoeken van voorbeelden kan je als model heel specifiek binnen een thema denken, maar ook gewoon op zoek gaan naar plaatjes die je aanspreken. Denk ook aan “props (accessoires)” allerlei zaken qua aankleding die de foto’s interessanter kunnen maken. Dit kunnen opvallende kledingstukken zijn, maar ook andere zaken die het thema versterken.

Zie het als een huis dat je laat bouwen. Je kunt de architect precies vertellen wat je wilt hebben tot in detail en zo precies krijgen wat je wilt. Je kunt alles over laten aan de expertise van de architect wat leidt tot resultaten die je zelf niet had kunnen bedenken. Veel van deze resultaten kunnen positief zijn door de ervaring van de architect, sommigen juist negatief door verschillen in smaak. Ik vind een combinatie van beide dan ook altijd het beste.

Ook is het handig aan te geven welke uitstraling de foto’s in het algemeen moeten hebben: Stoer, krachtig, sexy, spannend, speels, romantisch, schattig etc.

OEFENEN

Als je vervolgens weet wat voor soort foto’s je wilt maken, is het handig je poses hiervoor te oefenen voor een spiegel. Poseren voelt altijd onwennig als je hier geen ervaring mee hebt. Het oefenen hiervan zorgt ten eerste dat het minder vreemd voelt, maar ook dat je van te voren een goed idee hebt hoe bepaalde poses overkomen. Dit zal je tijdens de shoot veel zelfverzekerder laten voelen. Bovendien zorgt het ervoor dat je sneller tot de foto’s komt die je wilt maken (omdat je minder pogingen nodig hebt) en meer tijd overhoudt voor andere foto’s.

DRESS TO IMPRESS

Kleding is natuurlijk vooral gebaseerd op het thema dat je in gedachten hebt. In alle gevallen is het echter goed om diverse kledingstukken mee te nemen aangezien er genoeg gelegenheid is om meerdere soorten kleding uit te proberen. Bovendien geeft dit ruimte om kleuren op elkaar af te stemmen wat betreft kleding en achtergrond.

Voor fitness en bodybuild photoshoots is het handig iets mee te nemen om je mee in te smeren voor die “sweaty look”  denk daarbij aan glycerine spray.

‘Dress to impress’ is mogelijk nergens meer van toepassing dan tijdens een photoshoot. Denk dus goed na over je kleding en durf groot te denken.

DE LOCATIE

Door met verschillende achtergronden te werken, kunnen we in de studio of buiten binnen één photoshoot erg makkelijk van achtergrond veranderen om zo voor variatie te zorgen.

VOORBESPREKING

Op de locatie aangekomen bespreek ik altijd met de modellen wat we gaan doen. Vaak heb ik op basis van de vooraf ingestuurde en zelf bedachte ideeën een moodbord gemaakt van welke foto’s we in welke volgorde zullen schieten. Dit geeft het model inzicht in hoe de shoot zal verlopen en zorgt bovendien dat wisselingen van kleding, belichting en achtergronden zo effectief mogelijk verlopen. In de tijd die we hebben, willen we immers zoveel mogelijk goede shots maken.

TIJDENS DE SHOOT

Tijdens de shoot zal ik aanwijzingen geven qua poses, maar laat ik je vooral ook vrij om zelf veel uit te proberen. Pas als je zelf geen idee hebt wat te doen, zal ik specifieke instructies geven. Aan de hand van het draaiboek lopen we door de gewenste shots heen waarbij we dus regelmatig wisselen van kleding of achtergrond.

StrikeaPose

Voor inspiratie zie mijn PortraitPoses Moodbord op Pinterest: Moodboard Portrait Poses.

Spose

NA DE SHOOT

Na de shoot wil je natuurlijk zo snel mogelijk de foto’s zien. Ik maak uit de gemaakte foto's een selectie van foto's en die bewerk ik. Binnen één week ontvangt u de bewerkte foto's in een online galleij. Hieruit kunt u dan een keuze maken.